"Biolo­gische" bestrijding eiken­pro­ces­sierups


Stop met het gebruik van XenTari!

28 april 2020

In de gemeente Almere wordt het bestrijdingsmiddel XenTari gebruikt tegen de eikenprocessierups. Dit middel doodt niet alleen deze rupsen, maar alle rupsen en andere insecten die ermee in aanraking komen, en dat bovendien op een zeer dieronvriendelijke manier. Er wordt nog volop onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van het middel, dus vraagt de Partij voor de Dieren aan het college of het, in afwachting van de resultaten, niet veel verstandiger is om uit voorzorg dit middel niet te gebruiken. Lees deze en andere vragen hier!

Een mogelijk alternatief voor het middel XenTari zou Catefix kunnen zijn, dat klinkt veelbelovend. Dit middel is plantaardig (en niet chemisch) en minder dieronvriendelijk dan andere middelen. Hierbij wordt het nest, inclusief brandharen, afgesloten en wordt zo het nest onschadelijk gemaakt.

Update 20 mei:

De vragen zijn inmiddels beantwoord maar het college geeft niets toe! Ze is het niet met de Partij voor de Dieren eens dat het middel XenTari het ecologisch evenwicht verstoort en zal dus niet stoppen met het gebruik ervan.

Gerelateerd nieuws

Maak van Almere geen Afvalmere

Toen wij het voorstel van het college lazen over hun nieuwe afvalplan voor Almere, waren wij met de stomheid geslagen. De pla...

Lees verder

Stoppen of doorgaan met Floriade?

Stoppen of doorgaan met de Floriade? Die vraag stond gisteravond centraal in de gemeenteraad. De conclusie: wat we ook doen, ...

Lees verder