Algemene beschou­wingen Begroting 2022


14 oktober 2021

Voorzitter,

Almere Deze week kopte gisteren “geen lastenverzwaringen Almeerders in 2022”.
Voorzitter die kop klopt maar gedeeltelijk. In tegenstelling tot eerdere jaren, waarin wij steevast van het college en de coalitie te horen kregen dat nergens geld voor was,
al bedoelden ze, dat ze nergens geld voor over hadden, is er nu blijkbaar meer te besteden. Dus nee we gaan de gemeentelijke belastingen niet verzwaren komend jaar. We gaan die lastenverzwaringen voor ons uit schuiven en afwentelen op onze kinderen en kleinkinderen. Je zou denken, er is nu eindelijk geld om de grote crisissen van onze tijd aan te pakken, maar nee, zelfs nu wordt de aanpak van de natuur- en klimaatcrisis voor ons uitgeschoven, nee, wij gaan liever geld zitten oppotten. Maar voorzitter, we zeiden het al eerder, maar is nog actueler in dit jaar:
“Wat heb je aan geld, als de ijskap smelt?” Dat geld op de bank gaat de klimaatverandering niet stoppen of het uitsterven van duizenden plant- en diersoorten, waaronder uiteindelijk ook wijzelf als mens, voorkomen.
Iedere euro die we nu investeren in de aanpak van de natuur en klimaatcrisis, is in de toekomst vele daalders waard. Penny wise, pound foolish.

Dit is een probleem waar we al 4 jaar tegen aan lopen. Dit college is kampioen in visies uitspuwen, maar een duidelijke overkoepelende visie hebben wij nooit kunnen ontdekken. Juist nu hebben we sterke bestuurders nodig, visionairs, met een blik op de horizon en een duidelijk beeld waar we naar toe willen als stad. In plaats daarvan lopen we steeds maar brandjes te blussen die eerst zelf door dit college en deze coalitie zijn aangestoken. Denk aan het gedwongen vertrek van Vis à Vis, de Campus, de wijkbudgetten en nu weer het afvalsysteem.

Daarnaast is dit college en deze coalitie niet in staat om de echte waarde van zaken in te schatten, bijvoorbeeld het echte sociale kapitaal van de stad zoals bij de wijk budgetten, waar de vele duizenden vrijwilligers die zich iedere dag met ziel en zaligheid voor de stad inzetten op een vreselijke wijze geschoffeerd werden en absoluut niet op waarde werden geschat.

En voorzitter, praten we vanavond eigenlijk wel over alle belangrijke kosten en opbrengsten in Almere of missen we niet wat? Zien we tussen alle cijfers nog wel de bomen in het bos?

Ja voorzitter, we missen de bomen! De bomen als belangrijke vaste activapost op de begroting.

We buitelen over elkaar heen in deze raad om onze belangrijkste kernkwaliteit het groene karakter van Almere te loven, maar als het puntje bij het paaltje komt kiest dit college en deze coalitie voor de botte bijl. We bouwen ons groen vol en kappen vele, vele gezonde bomen, zoals nu weer op de Westerdreef. Een waar icoon van Almere wordt vernietigd. Hier gaan wij eeuwig spijt van krijgen.

Als we dit groen letterlijk op waarde zouden schatten, dan zouden ook de boekhouders in deze raad minder lichtzinnig met ons groen en de bomen om gaan.
Dat bomen van grote waarde zijn, niet alleen voor dieren, insecten en planten maar ook voor de mens, ze dragen bij aan een prettige, gezonde leefomgeving doordat ze lucht zuiveren, zuurstof maken, ons koeling geven, water bergen, biodiversiteit creëren en koolstof vastleggen, dat wist u al. Maar wist u ook dat we met deze ecodiensten die bomen voor ons leveren, geld kunnen besparen?

We moeten daarvoor wél anders naar bomen gaan kijken. Groene baten van bomen zijn gewoon te berekenen. Veenendaal en Den Haag doen dat al. Laat Almere dit ook doen.

Voorzitter, geen lastenverzwaring voor Almeerders in 2022 dus, maar dat geldt blijkbaar alleen voor als je geluk hebt en gezond bent. Als je namelijk toevallig de pech hebt gehandicapt te zijn, dan mag je straks 350 euro zelf gaan betalen voor je parkeerplek dichtbij. Dit terwijl het hebben van een handicap al voor genoeg letterlijke, figuurlijke en financiële obstakels zorgt.
Andere bezuinigingen, zoals op economische zaken om totaal ongewenste datacenters hierheen te halen, worden wel teruggedraaid, maar om onbegrijpelijke redenen deze niet. Waarom, vraag ik via u aan het college, voorzitter?

Voorzitter, dit zijn de laatste algemene beschouwingen voor de verkiezingen. De coalitiepartijen die bijna 4 jaar op hun handen gezeten hebben, zullen nu weer over elkaar heen gaan buitelen met mooie beloftes over groen, klimaat, aanpak woningnood etc etc. Ik hoop dat de inwoners hier doorheen prikken en kijken wat deze coalitie nou echt gedaan heeft, of beter gezegd, heeft nagelaten de afgelopen jaren. Terugkijken is sowieso niet deze coalities sterkste kant.

En eigenlijk wil ik het er niet meer over hebben. Maar de Floriade is juist in deze coalitieperiode afgeschaald van een ambitieus, mooi, groen, duurzaam en innovatief project, tot een veredelde bloemetjestentoonstelling met een gegreenwashde leegstaande betonnen blokkendoos en een illegaal gebouwde kabelbaan als grootste trekkers. Daarbij wordt het vele vele malen duurder dan ons was voorgehouden, gek genoeg staat de Floriade niet in de begroting genoemd in het overzicht van de grootste tegenvallers van de afgelopen jaren. De begroting volgend jaar zal er veel minder rooskleurig uitzien, als we de eindafrekening van de Floriade moeten maken. De hele stad zal moeten bloeden voor deze totaal uit de hand gelopen kosten. Maar van de inwoners met een krappe beurs mag slechts 20% meegenieten, via een denigrerend lotingssysteem.

Voorzitter, Almere kan en moet ook diervriendelijker! Een gemiste kans dat er NU geen wildopvang komt voor wilde dieren in nood en waarbij elke seconde telt om ze de zorg te bieden die nodig is. Nu moeten deze dieren ver getransporteerd worden naar overige wildopvangcentra in andere provincies.
Op het gebied van dierenwelzijn is er nog ontzettend veel te bereiken in Almere. Als eerste stap hebben we dan wel meer aandacht en meer menskracht nodig binnen het stadhuis!

Voorzitter onze laatste boodschap aan dit college, recht uit ons hart: Kappen met kappen!

Interessant voor jou

Een nieuw afvalsysteem voor Almere (eerste termijn)

Lees verder

Consultatie nieuwe beleidsplan Armoede, Schulden en Participatie

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer