Deze ballonnen gaan in Almere niet meer op!


Verbod op het oplaten van (wens)ballonnen

8 februari 2019

Raadslid Marjolijn Veenstra licht toe waarom het oplaten van ballonnen ongewenst is!

Deze ballon gaat niet meer op! De gemeenteraad van Almere heeft een gezamenlijke motie aangenomen voor een verbod op het oplaten van (wens)ballonnen in Almere. De Partij voor de Dieren vraagt al jaren aandacht voor de problematiek rondom zwerfafval. Er worden jaarlijks één miljoen ballonnen in Nederland opgelaten die allemaal weer naar de beneden komen en zwerfafval veroorzaken. Een derde daarvan komt terecht in de zee, waar het onderdeel wordt van de plastic soep. Wensballonnen zijn ballonnen die door de warmte van een vlam op kunnen stijgen. Deze wensballonnen kunnen brand veroorzaken, en zijn dus ook gevaarlijk voor de natuur, dier en mens.

Ook voor dieren vormen ballonnen een groot gevaar. Als de ballonnen terecht zijn gekomen in het water of in het groen kunnen vogels, zeedieren en andere dieren verstrikt raken in de linten van de ballon of ze kunnen stikken in ballonresten als zij dit aanzien voor voedsel, waardoor de dieren sterven. Biologisch afbreekbare ballonnen zijn nadrukkelijk geen goed alternatief voor reguliere ballonnen. Deze ballonnen doen er jaren over om te verteren en in de tussentijd kunnen ze al veel schade aanrichten aan de dieren.

Gelukkig was een meerderheid van de raad het met ons eens dat ballonnen oplaten niet meer van deze tijd is en dat er genoeg milieuvriendelijke alternatieven zijn om iets te vieren of te herdenken. Ballonnen gaan in Almere niet meer op!