McDon't – McDonalds past niet in Oosterwold


3 juli 2023

Voorzitter, Almere wil een gezonde stad zijn en heeft hierin grote ambities. Ik citeer uit de Voedselstrategie die wij met elkaar hebben aangenomen: “Almere heeft de ambitie om een voortrekkersrol te blijven spelen als het gaat om de integratie van groen, gezondheid en duurzaamheid in de stedelijke omgeving.” En, zoals uitgelegd tijdens de gesprekstafel Voedsel die wij vorig jaar hebben georganiseerd, kan de gemeente, uitgaande van het voorzorgsbeginsel, zich inzetten om de gezondheid van haar inwoners te beschermen.

Waar de McDonalds gepland staat wordt in het ontwikkelplan gesproken over een food court. Ik neem aan dat men hierbij dacht aan een samenkomst van fijne kleine horecazaken die passen in de kracht van Oosterwold, met voor ieder wat wils.

En dat is níet wat er nu gepland wordt. Wat er nu gepland wordt is een vestiging van één van de grootste fastfoodketens ter wereld. Die vette voeding met weinig voedingswaarde verkoopt, die verantwoordelijk is voor veel vervuiling, bomenkap en wegwerpproducten, die de mishandeling en dood van vele miljoenen dieren op haar geweten heeft.

En dat op een plaats die gericht is op stadslandbouw, op het verbeteren van de relatie tussen stad en land en mens en voedsel. Een plaats bovendien, die meer dan andere buurten en in de geest van de omgevingsvisie, afhankelijk is van de inzet van haar inwoners om een succes te worden. Een groter contrast tussen idealen kan ik me bijna niet voorstellen.

Het is dan ook niet uit te leggen dat hier een McDonald's gaat komen. En eerlijk gezegd, ik heb dit met veel mensen off the record besproken; er is nog niemand geweest die dit echt vindt kloppen. Zéker ook niet de meer dan 1850 ondertekenaars van de petitie tegen de komst van McDonald's. De vraag is alleen: durven we ons hiertegen uit te spreken en ons niet te verstoppen achter vrij ondernemerschap als er zoveel meer belangen in het geding zijn? Dat hoor ik graag.