Maak Almere nu vuur­werkvrij, en niet pas over jaren!


Stap­penplan naar vuur­werk­verbod gaat te langzaam

8 oktober 2021

Voorzitter,

Het is weer Oktober en dan start Oud & Nieuw in Almere, welke pas weer eindigt in Februari.

De PvdD pleit al jaren dat het onveiligste feestje van het jaar een veilig feestje wordt voor iedereen en al haar inwoners, zo ook de dieren.

En ik wil even voorruit kijken voorzitter, want wat gaat er nu gebeuren in de zorg, in de ziekenhuizen en de eerste hulp posten? Er liggen nog steeds meer mensen op de IC dan voor corona en deze cijfers zijn zelfs deze dagen weer lichtelijk aan het stijgen. De zorg is al lange tijd overbelast, er is een grote achterstand ontstaan door corona en het laatste wat we willen met elkaar is de zorg overbelasten door vuurwerkslachtoffers toe te staan. De inhaalzorg en ook de coronazorg zou onze prioriteit moeten zijn, help deze dan ook.

En ik vraag me af voorzitter, of de portefeuillehouder denkt dat we met voorliggende stappenplan we de zorg nu helpen?

In de evaluatie lezen we dat de politie adviseert om zoveel mogelijk de landelijke lijn te blijven volgen omdat dit de meeste duidelijkheid geeft voor bewoners en hulpdiensten. Maar wat er nu gebeurt voorzitter is dat landelijk ze eerder hebben aangegeven een vuurwerkverbod beter lokaal over te laten. Hoe eerder er een vuurwerkverbod ligt in elke gemeente, hoe eerder dat landelijke verbod en de stop op de verkoop van vuurwerk er ligt. Dus niet in stappen, maar nu.

Een aantal jaren geleden kwam de Partij voor de Dieren met het verzoek om in stappen naar een Vuurwerkvrij Almere te gaan. Mooi dat het college nu na deze jaren eindelijk inziet om ons stappenplan over te nemen, maar voor de PvdD is het genoeg geweest. De tijd van stappen is voorbij. Dit stappenplan is een stap terug ipv voorruit, we hebben immers net gezien dat een vuurwerkvrije jaarwisseling veel meer oplevert voor mens, dier en natuur. Namelijk veel minder fijnstof, veel minder zwerfafval en laten we toch de mensen niet vergeten met longproblemen en de vele en vele dieren, zowel huisdieren als wilde dieren, die zo massaal in de stress schieten. Denk aan de miljoenen vogels die door de harde knallen hoog de lucht in schieten, waar ze uren verblijven. Dit brengt ernstig leed met zich mee.

Het effect van het vuurwerkverbod van afgelopen jaarwisseling liet heel duidelijk zien dat het aantal vuurwerkslachtoffers daalde met 2/3! van ongeveer 1300 in 2019/2020 naar minder dan 400 in 2020/2021.

Een vuurwerkvrij feest zonder slachtoffers in het ziekenhuis door vuurwerk, hoe mooi zou dat al zijn voor 2021/2022? Voorzitter, u moet weten dat bij de jaarwisseling van 2019-2020 81% van het letsel veroorzaakt werd door legaal vuurwerk ook siervuurwerk. Dat zijn cijfers die er niet om liegen.

Daarom pleiten wij: Maak Almere NU vuurwerkvrij en niet pas over jaren.

Het college wilt nu zelf ook naar een vuurwerkvrij Almere! En 79% van de Nederlanders waren het afgelopen jaar eens met het vuurwerkverbod. Iedereen heeft ook vast de brief gelezen die onderaan de evaluatie stond van een bewoonster en het overlijden van haar honden. Het is echt tijd om nu te stoppen.

Waar wacht de portefeuillehouder op?

Interessant voor jou

Bomenkap langs Westerdreef is eeuwig zonde!

Lees verder

Een nieuw afvalsysteem voor Almere (eerste termijn)

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer