Opiniestuk over de Campus in de Binnenstad


Behoud culturele broed­plaats de Voetnoot in het centrum

10 december 2020

Een campus is goed voor Almere!

Iedereen is enthousiast over de komst van een nieuw hoofdgebouw voor Windesheim en een heuse studentencampus, hoe groter, hoe beter. Er lijkt al een meerderheid in de raad om er minimaal 1500 woningen van te maken. Er is brede overeenstemming dat dit een goede bijdrage aan het stadscentrum en aan de stad als geheel zal zijn. Studenten zorgen voor meer reuring en volgens de ondernemersvereniging zouden zij zelfs de redding voor het, door corona, geplaagde centrum zijn.

Tot zo ver het goede nieuws. Helaas is er door de gemeente en Windesheim tot nu toe gefocust op slechts één mogelijke locatie, van de vele, vele opties die er nog in het centrum zijn. En laat die plek nou net, als enige, al bezet zijn. Daar zit namelijk sinds 1987 de Voetnoot. Eerst als bibliotheek en inmiddels al geruime tijd in gebruik als ’culturele broedplaats’. Dat houdt onder meer in theatergezelschappen, muziekdocenten en culturele ZZP’ers. Daaronder zit het inmiddels bij veel Almeerders bekende en gewaardeerde Café op 2.
Culturele broedplaatsen dus. Precies waar volgens velen, óók de gemeente, veel vraag naar is en wat het stadscentrum moet verlevendigen. We stoppen er als gemeente zelfs miljoenen in om deze broedplaatsen te stimuleren. Ironisch genoeg gaan we eerst wel één van de belangrijkste broedplaatsen van Almere slopen. Juist nu de culturele sector zo lijdt onder de coronacrisis.

Het gebouw van de Voetnoot is volgens sommigen niet mooi, maar dat het een speciale plek in het centrum inneemt en voor veel Almeerders van grote betekenis is, wordt te weinig onderkend. Temeer het centrum nu nog getekend wordt door grote kale, lege vlaktes. Zoals naast de Aardbei, het Hennepveld naast het ziekenhuis, het Hospitaalveld aan de andere kant, het Festivalplein tussen het spoor en het politiebureau en het aangrenzende Odeonveld. Dat veld is destijds juist leeg gehouden om de groei van het centrum mogelijk te maken. Toepasselijker kan haast niet.

Deze laatste optie, Windesheim op het festivalplein en de campus direct aangrenzend op het Odeonveld, zou er pas echt een heuse campus van maken, en creëert een onderling versterkende werking hebben. Dicht bij het station, langs het spoor als echte landmark en dichtbij alle andere faciliteiten die het centrum biedt, zoals de Nieuwe Bibliotheek. Die ligt dan op 400 meter en 4 minuten lopen. Je hebt studenten echt niet hoog zitten als je denkt dat die afstand een onoverkomelijk obstakel voor ze zal vormen
Bovendien biedt deze locatie, anders dan de plek van de Voetnoot, ruimte voor de toekomst. De hogeschool kan hier groeien en ook kunnen er doorstroomwoningen voor jongeren gerealiseerd worden.
En wellicht komt die langgekoesterde en door deskundigen noodzakelijk geachte Technische Universiteit hier ooit nog bij.

Het kan dus prima: Een Campus toevoegen aan het centrum, zonder dat daar De Voetnoot voor verloren hoeft te gaan. Win - Win.

Laten we meer koesteren wat we al hebben in deze stad. Daar zuinig op zijn en alleen slopen als er echt geen alternatieven zouden zijn. Maar die zijn er de komende jaren in een stad als Almere, nog volop.

Gerelateerd nieuws

Fractievoorzitter Leonie Vestering in podcastaflevering!

Fractievoorzitter Leonie Vestering werd door journalist Robert Mienstra geïnterviewd in de podcast 'Hallo, hier Almere' geïnt...

Lees verder

Geen budgetplafond in de Jeugdzorg!

In de gemeente Almere wordt bezuinigd op de zorg. En een van de maatregelen die het college nu wellicht gaat instellen in een...

Lees verder