Almere zorgt voor een eigen wildopvang voor dieren in nood en opent een 24-uurs spoed­kliniek voor huis­dieren.


Speerpunt 2

Credits animatie-video: Nicolien Opdam

Almere zorgt voor een eigen wildopvang voor dieren in nood en opent een 24-uurs spoedkliniek voor huisdieren.

Almere is niet alleen verantwoordelijk voor zijn inwoners, maar ook voor de in het wild levende dieren. Toch wordt hun leefgebied ingeperkt en worden ze verjaagd of bejaagd. Jagers en vissers verstoren het evenwicht in de natuur en veroorzaken dierenleed.

De Partij voor de Dieren wil dat in het wild levende dieren met rust gelaten worden en de mogelijkheid hebben om in vrijheid te leven. Er worden veel meer maatregelen ingezet om aanrijdingen met wilde dieren te voorkomen en Almere krijgt een eigen wildopvang voor wilde dieren die ziek en/of gewond zijn.

In bijna de helft van de huishoudens is een huisdier een belangrijk onderdeel van het gezin. De meeste huisdieren worden prima verzorgd, maar soms ontbreekt het mensen aan kennis over goede huisvesting of het natuurlijke gedrag van hun huisdieren, of raken mensen in financiƫle problemen waardoor zij minder goed in staat zijn om voor hun huisdier te zorgen. Ook worden nog te vaak huisdieren aangeschaft zonder er goed over na te denken. Alleen al in Almere belanden elk jaar 500 huisdieren in het asiel.

De Partij voor de Dieren vindt dat Almere een gedegen huisdierenbeleid moet voeren. Almere moedigt dierenwinkels en andere tuincentra aan om te stoppen met de verkoop van dieren. Klanten worden doorverwezen naar een opvangcentrum in de buurt om een dier te adopteren, zoals het dierenasiel.

Almere zorgt voor gedumpte dieren en werkt samen met dierenopvangcentra aan herplaatsing. En er komt een Dierenspoedkliniek in Almere die 24-uurs zorg biedt aan huisdieren in nood.

            De concrete invulling die de Partij voor de Dieren Almere voor zich ziet op deze onderwerpen komt uitgebreid aan bod in onderstaande hoofdstukken van ons verkiezingsprogramma.