Tweede termijn "Gewij­zigde vast­­stelling bestem­­mingsplan Almere Poort West en Pampushout"


27 september 2018

Lees hier onze bijdrage in de eerste termijn van vorige week: https://almere.partijvoordedie...

Voorzitter,

Het groen in Almere is niet in veiligheid handen bij deze coalitie, zo bleek vorige week. Zelfs niet bij partijen met groen in hun naam. Maar groen is meer dan een kleur:

Groen in de stad verbetert het milieu, zorgt voor een rijke biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periodes. Groen is ook essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving. Daarnaast is er een aangetoond positief effect op de gezondheid en sociale verbindingen van mensen die in een groene omgeving wonen, werken en recreëren. En dat is niet alleen de mening van de Partij voor de Dieren, maar is de letterlijke conclusie van de Wageningen Universiteit.

In plaats van het hebben van een lange termijn visie, zorg voor de stad en haar inwoners op de lange termijn, staan de korte termijn economische belangen van de mens vooraan. Wie komt op voor de lange termijn? Voor de meest kwetsbaren, diegenen die niet voor zichzelf kunnen opkomen, zoals de kinderen in de wijk, de dieren en de natuur, maar ook de toekomstige generaties. Wat voor Almere laten wij straks aan hen achter? Een volgebouwde stad, zonder biodiversiteit en met een slechte luchtkwaliteit, of een prachtige, groene, gezonde stad. Waar het niet alleen fijn is om te wonen, maar ook gezond. Almere heeft zeker die potentie, maar dat gaat niet vanzelf, daar moeten we keihard voor vechten en politieke keuzes voor durven maken. De Partij voor de Dieren durft die keuze te maken!

Eerst wat misverstanden uit de weg. “Waar moeten die woningen dan komen?” Nou er is nog genoeg ruimte in en rond Almere, waarbij het niet te koste gaat van mens, dier en natuur. Zoals in Overgooi, Vogelhorst, Oosterwold, Pampus etc.

“Er is woningnood”. Ja Almere heeft een woningbouwopgave, maar vorige week gaf het College aan in de bespreking van "Windpark Pampus" dat woningbouw aldaar vooralsnog nog lang niet nodig is. Dus blijkbaar is de urgentie niet zo groot als dat sommige partijen ons willen doen geloven.

“Het staat al in de bestaande plannen”. Pampushout is momenteel ook al onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland en daarom beschermde natuur. Waarom vertelde wij vorige week al. Wat houdt deze bescherming in als we hier zo makkelijk aan voorbij kunnen gaan? Waarom hebben we dan nog een natuurnetwerk? Weegt het al opgenomen zijn in een bestemmingplan zwaarder dan deze bescherming? Wat de Partij voor de Dieren betreft niet!

“Het gaat een gat in de grondexploitatie van vele miljoenen geven als we minder of geen woningen bouwen in het groen”.

Voorzitter, dat is nu politiek. Keuzes maken! Politici zijn verworden tot boekhouders. We weten in Nederland van alles de prijs, maar van niets de waarde.

Ik vraag het College: wat kost de teruggang in ecologie, in biodiversiteit, wat kost de opwarming van de Aarde, de luchtvervuiling in Almere? Dieren die hun leefgebied kwijtraken? Bewoners waarvan hun woongenot en het vertrouwen in de overheid ernstig wordt aangetast? Parken waar het door druk verkeer straks niet meer prettig en veilig is voor onder andere kinderen en ouderen? Wat kost dat ons allemaal? En vooral wat is ons dat waard? (En dat allemaal om een paar woningen meer mogelijk te maken?) Laat je idealen niet wegcijferen.

Voorzitter. De Partij voor de Dieren was al helder en is heel helder. Kappen met kappen. Niet bouwen in het groen. De rekening voor het bouwen in het groen is onbetaalbaar. Daarom zullen wij hiertoe een aantal moties en amendementen indienen.

Zie onze moties en amendementen hier: https://almere.notubiz.nl/vergadering/555703/Politieke%20Markt

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Eerste termijn "Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Almere Poort West en Pampushout"

Lees verder

Algemene beschouwingen 2018

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer