Bezorgd over gebrek aan hand­having visregels


Hengel­sport­ver­e­niging mag hand­having nu zelf doen

28 september 2023


De Partij voor de Dieren Almere heeft raadsvragen gesteld over het gebrek aan handhaving van de visregels in de stad. Raadslid Kjell van Wijlandt benadrukt het belang van dit onderwerp: "We maken ons ernstig zorgen over het welzijn van vissen in Almere en het gebrek aan toezicht op vissers."

In een reeks schriftelijke vragen aan het college van de gemeente Almere heeft de Partij voor de Dieren Almere haar bezorgdheid geuit over verschillende aspecten van de handhaving van het hengelen in de stad. De vragen richten zich onder andere op het ontbreken van informatie over handhavingsfrequenties bij de gemeente en gebrek aan meldmogelijkheden buiten kantooruren. De handhaving van het hengelen gebeurt in Almere door de hengelsportverenigingen zelf, maar de Partij voor de Dieren is van mening dat de gemeente een verantwoordelijkheid heeft naar alle inwoners, dus ook de vissen.

Van Wijlandt benadrukt het belang van gedegen handhaving: "Het welzijn van vissen moet serieus worden genomen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vissen gevoel hebben en pijn kunnen ervaren, zeker als er ook verkeerde of verboden vismethodes gebruikt worden. We moeten daarom zorgen voor gedegen toezicht op het hengelen in Almere, en die hoofdverantwoordelijkheid moet de gemeente wat mij betreft dragen”.

De Partij voor de Dieren Almere roept het college ook op om de bevoegdheden van de eigen toezichthouders (BOA’s) uit te breiden, zodat deze ook kunnen gaan handhaven op de visregels. In de opleidingen van de BOA’s zijn deze regels namelijk al meegenomen.

Marjolijn Veenstra, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren: “Hengelen staat gelijk aan dierenleed, dat is niet alleen voor de vissen een feit, maar ook voor veel vogels. Zo heeft de dierenambulance afgelopen zomer haar zorgen geuit over vogels zoals zwanen, meerkoeten en ganzen die verstrikt raken in visdraden of een vishaak in hun keel krijgen. Het is dan ook de hoogste tijd om niet meer weg te kijken voor dit dierenleed, maar het aan de kaak te stellen”.

Daarnaast stelt de Partij voor de Dieren in de vragen voor om kritisch te kijken naar de gebieden waar hengelen op dit moment is toegestaan door te kijken of er meer ‘hengelvrije’ zones kunnen worden gecreëerd.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Zoemmm-zone fotowedstrijd!

Partij voor de Dieren Almere organiseert "Zoemmm-zone fotowedstrijd" om aandacht te vragen voor biodiversiteit Almere - De P...

Lees verder

Jaaroverzicht 2023

2023 is een propvol jaar geweest voor de Partij voor de Dieren Almere! De raadsleden en fractieassistenten dienden in totaal ...

Lees verder